Bra att känna till

Badplatsen

Vår badplats ute på udden är just en badplats och inte en båthamn. Båtar skall INTE angöras vid badbryggan och absolut INTE befinna sig innanför avgränsningsrepet.
Vi ska kunna bada och simma vid och runt stranden på ett säkert och tryggt sätt utan risk att bli påkörd av båtar eller vattenskotrar. Olja och bränsle från båtarna är inte så trevligt för någon vid stranden.

Brunnspumpar

De gröna handpumpar som finns kvar i området, det är inte många, så har vattenprover visat att de INTE är tjänligt till dricksvatten. Det finns vattenkiosker i kommunen som kan vara något att komma ihåg till exempel vid större strömavbrott eller dylikt.

Byggarbeten

Renoveringar av större karaktär eller nybyggnation i olika omfattning sker helt naturligt i området.
Självklart informerar man sina närmaste grannar vad som är tänkt att göras, vilken omfattning och vad det kan innebära. Transporter med lastning och lossning måste planeras så att vägarna ej blir blockerade.
Entreprenörer måste kunna parkeras på tomtmark, INTE längs vägarna, se punkten Vägarna.
Arbeten som kan innebära störande ljud planeras lämpligen till vardagar på dagtid, de flesta här i området vill kunna komma hem på kvällen och koppla av i lugn och ro. Tänk på att omgivningen inte kan värja sig mot ljud från arbeten.

Eget brunnsvatten

Det är viktigt att veta att ert vattenuttag ur er brunn belastar hela områdets vattenförande tillgångar. Därför är det INTE tillåtet att fylla pooler eller badtunnor med brunnsvatten, det finns alternativ så fråga runt lite bland boende så får ni hjälp.
Det är inte heller lämpligt att vattna trädgården med brunnsvatten, en stor regnvattentunna löser det problemet. Biltvätt på tomten är i princip förbjudet av miljöskäl men kan göras vänligare, se länk.

Eldning

Eldning på egen tomt får bara ske enligt kommunens föreskrifter, även Södertörns Brandförsvarsförbund rekommendationer är viktigt att följa. Tänk på att ni blir personligt ansvariga vid skador på grund av försumlighet.
Även om det är tillåtna eldningsveckor så gäller

  • Ta hänsyn till boende runt omkring. Kan finnas grannar med luftrörsproblem som drabbas, röken går ej att värja sig mot och den färdas långt.
  • Förbjudet att elda sopor, tänk på att till exempel mjölkpaket innehåller mest plast nuförtiden.
  • Plats och omgivning. Finns det torra träd runtomkring, är det torr mark på eldningsplatsen till exempel.
  • Ta reda på brandriskerna, eventuellt eldningsförbud kan föreligga.
  • Se till att släcka helt innan ni lämnar platsen eller innan kvällen. Det har varit alvarliga tillbud i området.

Grannsamverkan

Självklart håller vi ögonen på misstänkt aktivitet i vårt område, mystiska fordon eller obehöriga på tomter. Därför är det viktigt att prata med sina grannar om det är något speciellt. Har man informerat att det ska vara entreprenörer vid din fastighet så slipper man onödiga frågor till exempel.

Grönområden

De grönområden som inte är tomtmark ägs och sköts av Kalvnästets Samfällighetsförening.
Det är förbjudet att fälla träd utanför egen tomtmark, är det något i anslutning till er tomt som behöver åtgärdas av någon angelägen orsak så måste det diskuteras med Kalvnästets Sff, annars kan det bli polisanmälan för egenmäktigt förfarande.

Hemsidan

Hemsidan är föreningens huvudsakliga kontaktyta för medlemmarna där information om aktiviteter eller händelser av allmänt intresse anslås. Nyhetsbrev skickas ut via hemsidan när det är något som berör alla, utskicken kan hamna i er skräppostmapp så titta där och tillåt post från bergholms.tomtagarforening@gmail.com. Se till att ha korrekta kontaktuppgifter så ni får del av informationen. Det kan vara strul ibland men det går bra att höra av sig via hemsidan så ska vi försöka att lösa det.

Hundar

De allmänna reglerna för hundar gäller även i vårt område, se kommunens hemsida.
Att tänka på är att alla inte är lika förtjusta i hundar och speciellt på vår badstrand bör extra hänsyn tas.

Jakt

Jakten i Solberga och på Bergholm, på samfällighetens mark bedrivs av Kalvnäsets Jaktklubb i regel första söndagen varje månad från oktober t.o.m. februari. Varningsskyltar sälls upp på vissa platser i anslutning till jaktdagarna.
Jakten kan innebära drivande hund som har varselväst på sig och det är framförallt rådjur och dovhjort som jagas. Däremellan kan även en del spontana gemensamma jakter förekomma.
Frågor kan ställas till jaktlaget här.

Motorfordon i naturen

Det är inte tillåtet att framföra motorfordon i skog och mark, även isbellagda vatten är inräknade.
Vid sanktionerade arbeten på vår mark är det självklart att arbetsfordon kan användas, dock med minsta möjliga påverkan i åtanke. Se länkar från kommunen och Länsstyrelsen för mer information.

Parkering

Det finns inga naturliga parkeringsplatser längs våra vägar. I början av Bergholmsvägen finns en vändplan/parkering.
Vändplanen vid ängen/badet är ingen parkeringsplats, utryckningsfordon och samhällsservice måste kunna vända större fordon där. Det är ett problem med utomstående besökare till badplatsen som parkerar otillåtet längs den smala vägen.

Vattenskotrar

Vattenskotrar får framföras enligt regler från Länsstyrelsen.

Vintervägarna

Det är vägsamfälligheten som upphandlar väghållarentreprenörer och information finns på samfällighetens hemsida.
Infarter kan bli igenplogade beroende på väderläget, det kan ibland vara ofrånkomligt. Det får INTE skottas snö från tomt eller infart ut på vägarna.
Extra försiktighet skall iakttas i våra branta backar och kurvor, framför allt i vår långa backe upp där fordon på väg upp självklart lämnas företräde vid halt väglag.
Vi måste hjälpas åt så att inga onödiga olyckor eller dikeskörningar sker. Efter en vinter brukar folk förstå hur det kan bli en snörik eller halkig säsong.

Våra gemensamhetsanläggningar

Vid våra båtbryggor och vid ängen har vi låsta bommar för att se till att vi får ha våra gemensamma områden i det skick vi önskar. Utöver naturvärden i våra grönområden så är det stora värden som finns vid våra bryggor.
Utomstående som vill använda sjösättningsrampen får tillstånd av hamnkaptenen, ingen annan skall öppna för okända besökare.
Kod finns till låsen och den är förmedlad till de som behöver passera. Självklart skall koden ej spridas till obehöriga, har den en gång hamnat på sociala medier är den helt utanför vår kontroll och vi är tvungna att förnya koden med allt det innebär (meddela alla berörda osv.).

Det är därför viktigt att se till att stänga och låsa efter sig när man har anledning att öppna någon bom, det är jämförbart med att låsa hemma när du lämnar huset.

Vägarna

Våra vägar är smala och krokiga med många ställen med skymd sikt så parkering längs vägarna är INTE att rekommendera. Fastighetsägaren ser till att egna fordon, besökande eller entreprenörer för plats på sin egen tomt och INTE parkerar längs vägkanten eller på andras tomtmark. Fråga runt om ni ska ha många besökare vid något tillfälle, en vänlig fråga brukar lösa det mesta.
Utryckningsfordon måste kunna komma fram obehindrat och det sker många transporter och service på våra vägar.
Annan uppställning på vägarna är självklart förbjudet.

Vägtrafiken

Det är hastighetsbegränsat till 30 km/h på hela vårt vägnät. Det gäller alla som trafikerar vägarna så om ni har möjlighet påpeka för besökare att följa reglerna. Tänk på att det är vänner, grannar, barn och husdjur som ni möter på våra smala vägar. Om inte det följs så har det diskuterats farthinder av olika slag.
Argumentet ”jag känner till varenda kurva här” är inte godtagbart.

Njut av tillvaron

Till sist se till att ha kul och umgås med era grannar och vänner. Vi anordnar flera sammankomster i området där vi lär känna varandra. Midsommar är vår högtid sedan 1958 och vi behöver bli fler som ser till bevara traditionerna.